Arbeta inom design

Brinner du också för design och formgivning men du känner att du vill ta ett steg mer? Vill du låta intresset bli något mer än faktiskt bara ett intresse? Det är precis vad jag har gjort. Idag finns det helt otroligt många olika positioner inom design, så möjligheterna är stora! Alla olika företag som är verksamma idag har någon slags grafisk designer eller liknande positioner, så gott om jobb finns det minsann. Men det kan vara svårt att lyckas, så därför är det viktigt att man vet så mycket som möjligt om ämnet, innan man går in i djungeln!

Var bör man börja?

Först och främst är det bra att ha en utbildning i ämnet – många företag kommer givetvis välja de kandidater som faktiskt har något slags skriftligt certifikat, men givetvis finns det fall där utbildning inte har någon påverkan. Det är dock inte idag svårt att utbilda sig i ämnet, speciellt inte när vi har vårat kära internet! Det finns massor med olika utbildningar på nätet och webbseminarier som du kan titta på. Dessutom finns det skolor som erbjuder studier på distans om du inte har möjlighet att studera på en fysisk plats. När du sedan börjat förstå lite mer i ämnet – då är det toppen att börja göra små uppdrag till mindre företagare eller liknande, så att du får erfarenhet. Är du intresserad av design så kan du alltså designa på fritiden och samtidigt få betalt för dina konstverk genom att arbeta vid sidan om ditt vanliga arbete. Ju mer erfarenhet du samlar in, desto större chans är det att du får arbeta fulltid som designer, vilket är det roligaste jobbet någonsin!

Vad kan man jobba som?

Möjligheterna är oändliga! Du kan arbeta som designer, grafisk formgivare, art director, webbutvecklare och andra roliga och spännande arbeten. Många jobb kräver att du har antingen erfarenhet eller förståelse i vissa program som används och även kunskap om HTML/CSS – så därför är det bra om man har en motsvarande utbildning i ämnet men man kan även lära sig mycket online idag. Många design-positioner kräver också förståelse och användning av många sociala medier som används idag, men det känns som att många människor idag har rätt bra koll på detta, och speciellt om man är intresserad av design.